“Buurtbegroting” Amsterdam 2015

We hebben voor de gemeente Amsterdam veel data “gemaakt” en verwerkt. De OIA methode hebben we toegepast op twee type data te weten: het gebiedsplan en voor Zuidoost het Beheer en Onderhoud plan voor de fysieke ruimte. We hebben voor stadsdeel Oost en stadsdeel Zuidoost deze gebiedsplannen verwerkt. Een vorm van presentatie is in deze online presentatie te vinden.

Daarnaast hebben we andere presentaties ontworpen. Doel van deze presentaties zijn sturingstools voor de organisatie of voor het gesprek in de buurt. Bijvoorbeeld deze interactieve tabel met gebiedsopgave en bijbehorende activiteiten gekoppeld met budgetten (=programmabegroting) (zie hier een pdf van deze kruistabel opgave activiteit en inzet) . Hier nog een voorbeeld van een OIA presentatie. Of deze zeer informatiedichten OIA presentatie gecombineerd met CBS statistiek (WOZ waarde) en als voorbeeld de woningbouw-productie. De kaart bevat extra lagen (die je zelf kan aan of uitzetten) De kaart is ontworpen met een nadruk op het Woon-aspect van Zuidoost. Uiteraard zijn andere views mogelijk (bijv jongeren, inkomen, groen etc).

Als implementatie tool hebben we de Werkplaats Buurtbegroting Amsterdam gebouwd.

FullSizeRender

Deze werkplaats bood plaats workshops tot aan 30 personen. Doel van de werkplaats was het faciliteren van een gesprek over het maken van OIA-“data”. De werkplaats was voorzien van data-facilitators, digiboard en smartscreen voor real-time on-line werken.

 

De buurtbegroting Amsterdam hier in beeld.

De buurtbegroting Amsterdam is per 1 augustus offline.

 
Zie ook dit filmpje voor een toelichting op de buurtbegroting in de Indische Buurt. En de mogelijkheden van de online applicatie.